Trójniak staropolski

Wziąć 3 litry miodu pszczelego. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny zbierając powstającą pianę. Gdy przestanie tworzyć się piana dodać 2 g imbiru, 3 g cynamonu, 1 g pieprzu i 5 g suszonego kwiatu czarnego bzu gotując jeszcze przez 15 minut. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Całość ostudzić poniżej 40°C i wlać do gąsiorka. Dodać porcję drożdży winiarskich i pożywkę. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

 

Składniki: miód, woda, cynamon, pieprz, kwiat czarnego bzu, drożdże, pożywka.

 

Trójniak pański

 

Wziąć 3 litry miodu. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny dopóki tworzyć się będzie piana, którą należy systematycznie zbierać. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Po ostudzeniu poniżej 40°C całość wlać do gąsiorka, dodając 2 g suszonych malin, 5 g suszonych płatków dzikich róż, startą skórkę z dobrze wymytej i wyparzonej wrzątkiem jednej cytryny i pomarańczy. Dodać drożdże i pożywkę. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

 

Składniki: miód, woda, maliny, płatki róży, cytryna, pomarańcza, drożdże, pożywka.

 

Trójniak polski

 

Wziąć 3 litry miodu. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny dopóki tworzyć się będzie piana, którą należy systematycznie zbierać. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Po ostudzeniu poniżej 40°C całość wlać do gąsiorka, dodając 50 g suszonych czarnych porzeczek i 1 g korzenia kozłka lekarskiego. Dodać drożdże i pożywkę. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

 

Składniki: miód, woda, czarna porzeczka, korzeń kozłka lekarskiego, drożdże, pożywka.

 

Trójniak korzenny

 

Wziąć 3 litry miodu pszczelego. Rozprowadzić w 6 litrach wody i gotować około 2 godziny zbierając powstającą pianę. Gdy przestanie tworzyć się piana dodać 1 g gałki muszkatołowej, 1 g imbiru, 1 g cynamonu, 3 goździki sklepowe i 3 ziarna pieprzu gotując jeszcze przez 15 minut. Ubytek powstały podczas gotowania uzupełnić przegotowaną wodą. Całość ostudzić poniżej 40°C i wlać do gąsiorka. Dodać porcję drożdży winiarskich, pożywkę i 30 g kwasku cytrynowego. Gąsiorek zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 4 do 6 tygodni. Gdy zakończy się burzliwa fermentacja zlać znad osadu i pozostawić w szczelnie zatkanym gąsiorku na kolejne 10 do 12 miesięcy, aby miód dobrze się sklarował. Po tym czasie klarowny płyn przelać do butelek i dobrze zakorkować. Gotowy trójniak najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu. Najkorzystniejszy czas leżakowania to 2 lata.

 

Składniki: miód, woda, gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, goździki, pieprz, kwasek cytrynowy, drożdże, pożywka.

 

Podane receptury umożliwiają przygotowanie trójniaków. Są to miody półsłodkie, które najlepiej trafiają w gusta większości osób. Dlatego też najczęściej sycę właśnie te miody i od nich polecam zacząć swoją przygodę z miodami pitnymi każdemu początkującemu miodosytnikowi. Gdyby ktoś chciał jednak przygotować inny typ miodu (półtorak, dwójniak lub czwórniak) wystarczy zmienić stosunek objętościowy miodu do wody według poniższej tabeli. Życzę udanego sycenia.

 

Rodzaj miodu pitnego Ilość miodu Ilość wody Zawartość alkoholu Czas leżakowania Smak
Półtorak 3 litry 1,5 litra 16% 6 lat Bardzo słodki
Dwójniak 3 litry 3 litry 16% 4 lata Słodki
Trójniak 3 litry 6 litrów 13% 2 lata Półsłodki
Czwórniak 3 litry 9 litrów 11% 1 rok Półwytrawny

Kontakt

Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny

+48 607 586 804
miodynapekowskie@gmail.com

Warto przeczytać

Nasza specjalność

Specjalnością naszej pasieki są miody spadziowe pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich. Należymy do regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.