Tradycja

Nasze miody wytwarzane są w sposób tradycyjny, zgodnie z obowiązującymi od setek lat zasadami i w zgodzie z naturą.

Dlatego też, jako gospodarstwo rolne (pasieka), zostaliśmy włączeni do sieci Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego.

Jakość

Nasz Miód Spadziowy Napękowski (z drzew iglastych) posiada prawo używania znaku towarowego „Jakość Tradycja”.

Posiadamy także certyfikat ekologiczny na nasze miody.

Miód naturalny

Miód jest jedną z najcenniejszych i niepowtarzalnych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Jego właściwości bakteriobójcze i uodparniające są znane ludzkości od 4 tysięcy lat i już starożytni potrafili wykorzystać jego leczniczą siłę.

Przeczytaj więcej

Miód ekologiczny

Znak rolnictwa ekologicznego jest gwarancją najwyższej jakości produktu. Aby móc umieścić taki znak na etykiecie wymagane jest posiadanie certyfikatu ekologicznego wydawanego corocznie przez jednostkę certyfikującą po procesie kontroli producenta.

Przeczytaj więcej

Poznaj nasze miody wytwarzanym przez pszczoły ze spadzi z serca gór świętokrzyskich

Miód rzepakowy

zastosowanie

Wzmacniający mięśeń serca, pomocniczy w stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego oraz przewodu pokarmowego ma silne właściwości odtruwające i stabilizujące metabolizm komórkowy ma największą zawartość glukozy ze wszystkich miodów

Miód łąkowy

zastosowanie

Wyczerpanie fizyczne i psychiczne serce i naczynia krwionośne, stany alergiczne dróg oddechowych zalecany w żywieniu osób w różnym wieku ze względu na walory smaku

Miód wrzosowy

zastosowanie

Nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalenia jamy ustnej, gardła, żołądka i jelit

Miód nawłociowy

zastosowanie

Schorzenie dróg moczowych nerek i pęcherza, stany zapalenia żołądka i jelit, układu krążenia

Miód malinowy

zastosowanie

Przeziębienie i stany gorączkowe, górne i dolne drogi oddechowe, napotny, działa pomocniczo przy grypie, wspomaga w leczeniu nieżytu żołądka, i niedokrwistości, przeciwmiażdżycowo

Miód akacjowy

zastosowanie

Schorzenia przewodu pokarmowego i zaburzenia trawienne, zaleca się diabetykom, zapaleniu żołądka

Miód spadziowy z drzew liściastych

zastosowanie

Nerki i drogi moczowe, przewód pokarmowy, jelita, wątroba i drogi żółciowe

Miód spadziowo-nektarowy

zastosowanie

Stany wyczerpania fizycznego i psychicznego, serce i układ krążenia, zaburzenia trawienia, uodparniający i wzmacniający, dolne drogi oddechowe

Miód spadziowy z drzew iglastych

zastosowanie

Bakteriobójczy, wzmacniający, uodparniający, zawiera dużo żelaza, działa na zasadzie naturalnych antybiotyków, dolne drogi oddechowe(zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc), przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki, choroby serca i naczyń krwionośnych, nerwicy

Miód gryczany

zastosowanie

Układ krążenia, miażdżyca, działa odtruwająco oczyszczająco, problemy z wątrobą, niedokrwistość z niedoboru żelaza, (zawiera dużo żelaza łatwo przyswajalnego przez organizm człowieka)

Miód lipowy

zastosowanie

Górne i dolne drogi oddechowe, układ nerwowy, stres, bezsenność, serce i układ krążenia, (działa przeciw gorączkowo i przeciw kaszlowo, napotnie)

Znak rolnictwa ekologicznego jest gwarancją najwyższej jakości produktu. Aby móc umieścić taki znak na etykiecie wymagane jest posiadanie certyfikatu ekologicznego wydawanego corocznie przez jednostkę certyfikującą po procesie kontroli producenta. Pasieka musi spełnić wiele wymagań, aby otrzymać certyfikat potwierdzający zgodność procesu produkcji z wymogami rozporządzeń, pozyskiwanych produktów ekologicznych.

Nasza pasieka spełnia wszelkie normy zgodne z rozporządzeniem Komisji Europejskiej Dz.U.L 189 20.7.2007 s.1 Art.13 rozp.889 :

Główne wymogi:

  • Lokalizacja  na terenie, na którym stężenie szkodliwych substancji  zanieczyszczających powietrze, glebę i wodę nie może przekraczać wartości dopuszczalnych.
  • W promieniu maksymalnego zasięgu pszczół  (ok. 3 km) powinny znajdować się gospodarstwa ekologiczne lub dzika roślinność.
  • Na wymienionych terenach nie mogą być stosowane żadne chemiczne opryski co musi być potwierdzone stosownymi zaświadczeniami. 
  • Odpowiednia odległość pasieki od wysypisk i spalarni śmieci, ruchliwych dróg, autostrad itp. uniemożliwiająca znalezienie się szkodliwych substancji w miodach, pyłku, pierzdze i propolisie.
  • Samo rozpoczęcie produkcji ekologicznej w pasiece musi być poprzedzone okresem przejściowym trwającym przynajmniej rok, a zanim powstanie pierwszy ekologiczny miód mijają trzy lata.
  • W tym okresie musi nastąpić całkowita wymiana plastrów, uli bądź ich elementów na nowe, wolne od skażeń spowodowanych między innymi dotychczasowym stosowaniem leków  pszczelich. Jest to niezmiernie ważne, gdyż w tych plastrach składany jest przez pszczoły  miód.
  • Wosk używany w plastrach musi być czysty i nie może zawierać żadnych środków roztoczobójczych.
  • W czasie pozyskiwania miodu nie wolno stosować żadnych syntetycznych dodatków, konserwować miodu.
  • Pszczoły mogą być dokarmiane jedynie ekologicznym pokarmem bądź miodem ale tylko w określonych, wyjątkowych sytuacjach.
  • W pasiece zabronione jest stosowanie antybiotyków w ramach profilaktyki lub zwalczania szkodników pszczół. Dopuszcza się jedynie stosowanie środków ziołowych oraz preparatów na bazie olejków (np. mentolowego, tymolowego) i kwasów organicznych (np. szczawiowego i mrówkowego).
  • Ule muszą być wykonane z naturalnych materiałów (drewno lub słoma), nie można do nich stosować farb i klejów zawierających szkodliwe substancje.
  •  W czasie pozyskiwania miodu nie stosuje się substancji dodatkowych oraz innych składników wspomagających.
  • Wirowanie miodu może odbywać się tylko w pasiece ekologicznej, wyposażonej w pracownię pszczelarską spełniającą wymogi higieniczne i weterynaryjne. 

Certyfikat

Posiadamy certyfikat ekologiczny na miody z naszej pasieki.

Kontakt

Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny

+48 607 586 804
miodynapekowskie@gmail.com

Warto przeczytać

Nasza specjalność

Specjalnością naszej pasieki są miody spadziowe pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich. Należymy do regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.