W pyłku obecne są aminokwasy endo- i egzogenne. Aminokwasy endogenne organizm zwierzęcia może sam wytworzyć. Natomiast aminokwasy egzogenne muszą być dostarczone z zewnątrz, gdyż organizm tego rodzaju aminokwasów nie wytwarza. Szczególne znaczenie ma aminokwas egzogenny arginina. Jak wykazały badania, arginina zawarta w pyłku zwiększa produkcję tlenku azotu, który obniża napięcie ścian naczyń i działa w ten sposób rozkurczowo na tętnice wieńcowe podobnie jak nitrogliceryna. Arginina zapobiega zlepianiu się erytrocytów.

 

Z cukrów 15-18% stanowią polisacharydy, a więc skrobia i celuloza oraz mono- i disacharydy tj. glukoza, arabinoza i ksyloza.

 

Z witamin w pyłku znajduje się ß-karoten i jest jej aż 20 razy więcej niż w marchwi, witamina A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, C, PP, kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, inozytol a także kwercetyna, która jest przeciwutleniaczem obniżającym poziom cholesterolu w organizmie, działa przeciwmiażdżycowo.

 

Wśród związków mineralnych w pyłku jest około 40 biopierwiastków. Jeden z nich – magnez – uczynnia proces fotosyntezy chlorofilu i działa przeciwmiażdżycowo i uodparniająco. W pyłku występuje też potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, jod, mangan, krzem, siarka, cynk, miedź, sód oraz 24 pierwiastki śladowe.Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe działanie układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w zapobieganiu niedokrwistości, a cynk zapobiega chorobom włosów i reguluje czas działania insuliny.

 

W obecności cynku i wapnia interferon wykazuje działanie przeciwwirusowe.

 

W pyłku obecne są też fitosterole, kwasy organiczne oraz enzymy, a także olejki eteryczne, hormony i kwasy fenolowe.

 

Pyłek odznacza się właściwościami antybakteryjnymi, regenerującymi, detoksykującymi, odżywczymi i leczniczymi. Pyłek może też uczulać (chociaż większość uczuleń powoduje pyłek roślin wiatropylnych, to mogą się one również znaleźć w obnóżach przyniesionych przez pszczoły).

 

Można zatem powiedzieć, że pyłek kwiatowy i pierzga mogą zapobiec brakom naszego organizmu wynikłym na skutek niewłaściwego odżywiania.

 

Pyłek kwiatowy stosuje się w zapobieganiu i leczeniu różnych chorób, m.in. w:

  • W leczeniu wtórnej niedokrwistości – u większości chorych powoduje znaczny przyrost krwinek czerwonych, hemoglobiny i poziomu żelaza w surowicy krwi.
  • W okulistyce – zarejestrowano wiele przypadków polepszenia się wzroku dzięki zawartości w pyłku witaminy A i ryboflawiny, w leczeniu chorób siatkówki.
  • W leczeniu schorzeń gruczołu krokowego – na międzynarodowym Kongresie Pszczelarskim w Bukareszcie zalecano propagowanie profilaktycznego zażywania pyłku przez mężczyzn od lat 40. We Francji, Szwajcarii i Szwecji prowadzone są badania nad leczniczym działaniem pyłku na to schorzenie i doniesienia są pozytywne. W naszej medycynie ludowej leczenie prostaty pyłkiem jest stosowane od dawna.
  • W miażdzycy – powoduje obniżenie poziomu lipidów we krwi, co ma wpływ na ograniczenie a nawet zahamowanie miażdżycy. W Szwecji z wyciągów pyłku rzepakowego i lipowego, otrzymano lek wpływający na przemianę tłuszczową, zapobiegający wzmożonej krzepliwości – co zwiększa jeszcze możliwość wykorzystania tego produktu w profilaktyce miażdżycy i chorobie niedokrwiennej serca.
  • W leczeniu chorób wątroby – działa regenerująco przy uszkodzeniach miąższu wątroby po zapaleniu wirusowym lub uszkodzeniach toksycznych. Należy go stosować po zatruciach różnego rodzaju środkami chemicznymi i spożywczymi. W dobie rozszerzającego się skażenia środowiska naturalnego, odtruwa organizm z substancji toksycznych znajdujących się w organizmie, a więc powinni go spożywać pracownicy zatrudnieni w warunkach szkodliwych dla zdrowia.
  • W dolegliwościach jelitowych, zarówno przy uporczywych zaparciach jak i przewlekłych biegunkach – dzięki wybiórczemu i korzystnemu działaniu na florę bakteryjną. W przewodzie pokarmowym odgrywa rolę regulatora wstrzymując działalność drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • W leczeniu nadciśnienia i zaburzeniach systemu endokrynnego.
  • W chorobach nowotworowych traktując go jako odżywkę wielowartościową.
  • W chorobach skóry – ze względu na bogatą zawartość witamin i mikroelementów – poprawia gładkość i nadaje skórze elastyczność, wpływa na wzrost i porost włosów oraz zapobiega ich wypadaniu, co przypisuje się obecności aminokwasów zawierających siarkę.
  • W chorobach płuc – u chorych na gruźlicę zapewnia polepszenie stanu zdrowia.
  • W profilaktyce chorobach naczyń krwionośnych – dzięki dużej zawartości rutyny w pyłku wzmacnia system naczyń krwionośnych i włosowatych, zapobiega wewnątrz-czaszkowemu krwawieniu. Skutecznie pomaga chorym w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego.
  • Preparaty pyłkowe są pomocne w leczeniu różnych stanów zapalnych oraz stanowią dobrą osłonę przy wrażliwości na antybiotyki.
  • W chorobach dróg oddechowych oraz w przeziębieniach – wzmacnia odporność organizmu. Kurację pyłkową zaleca się przeprowadzać dwa razy w roku; jesienią aby dożywić organizm w niezbędne składniki, uodpornić na nadchodzące jesienne katary, przeziębienia, grypy oraz drugi raz na wiosnę, gdy kończą się w organizmie nagromadzone jesienią zapasy.
  • Pyłek przywraca prawidłowe funkcjonowanie różnych procesów metabolicznych w organizmie. Łagodzi niedobory witamin, soli mineralnych, aminokwasów w szczególnych sytuacjach fizjologicznych organizmu. Należy go stosować w osłabieniu fizycznym i podeszłym wieku, w braku apetytu i łaknienia. Pyłek, ze względu na swój skład, może zastąpić wszystkie inne środki wzmacniające.
  • Pyłek podnosi odporność psychiczną i fizyczną oraz zwiększa koncentrację centralnego i obwodowego układu nerwowego – powinni go regularnie spożywać kierowcy oraz sportowcy.
  • Odgrywa dużą rolę w neurohormonalnej regulacji procesów płciowych – poprawia spermatogenezę u mężczyzn i owogenezę u kobiet oraz zapobiega poronieniom.
  • Zawarte w pyłku witaminy z grupy B oraz aminokwasy i związki mineralne wpływają pozytywnie na układu nerwowego – kuracja pyłkowa poprawia ukrwienie tkanki nerwowej, działa uspokajająco, antydepresyjnie.

 

< powrót

Kontakt

Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny

+48 607 586 804
miodynapekowskie@gmail.com

Warto przeczytać

Nasza specjalność

Specjalnością naszej pasieki są miody spadziowe pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich. Należymy do regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.