Zastosowanie jadu pszczelego:

  1.  choroby reumatyczne reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, gościec zwyradniający
  2.  choroby układu nerwowego nerwobóle (rwa kulszowa, lumbago), zapalenie wielonerwowe
  3.  choroby serca i naczyń obwodowych zapalenie mięśnia sercowego na tle reumatycznym, miażdżyca zarostowa kończyn dolnych i zapalenie naczyń krwionośnych zakrzepowo – zarostowe (choroba Buergera)
  4.  zespoły bólowe pourazowe dyskopatie, porażenia nerwów spowodowane nagłym ochłodzeniem lub urazem, zapalenie kaletek maziowych i pochewek ścięgien, zwichnięcia.

 

Przepisy z produktów pszczelich

 

Wszystkie produkty pszczele wykorzystywane są w mniejszym lub większym stopniu przy leczeniu, bądź też zapobieganiu chorobom różnego rodzaju. Znacznym ułatwieniem jest fakt, że apiterapeutyki można sporządzać samemu.

 

Miód pszczeli

 

W celu lepszego wykorzystania właściwości leczniczych miodu powinno się go spożywać w postaci roztworu (1 łyżka do 3 miodu rozpuszczona w wodzie lub mleku) przygotowanego 10-12 godzin przed wypiciem. Dzięki temu aktywowane zostają substancje biologicznie czynne, takie jak enzymy.

 

Propolis

 

Maść propolisową ze świeżego produktu 70g wazeliny i 15g rozdrobnionego propolisu wymieszać w naczyniu wstawionym do gorącej wody, przetrzeć przez sitko lub gazę, ostudzić.

 

Maść propolisowa – robiona na gorąco (podane przez prof. Jasińskiego)

 

Na 100 cm 3 oliwy z oliwek – czubata łyżka stołowa suchego propolisu. Olej nalewamy do naczynia które można grzać, podgrzewamy do temperatury takiej, aż pojawia sie dymek nad olejem, w tym momencie wrzucamy propolis – robi sie piana. Po wrzuceniu po 40 s. do 1 min. zdejmujemy z ognia, przez gazę przelewamy cały roztwór do żaroodpornego naczynia. Następnie studzimy w temp pokojowej, potem może być trzymane w lodówce. Tworzy sie substancja o konsystencji wazeliny. Świetnie nadaje się nawet do stosowania wewnętrznego, np. jako emulsja

 

Maść na nagniotki(dr E. Kałużny)

 

Włożyć do emaliowanego kubka 50g kitu pszczelego, 20g wosku i sok z 1 cytryny, ucierając na ciepłej blasze tak długo, aż powstanie jednolita masa. Stosować: Cienką warstwę maści na kawałku płótna przykłada się codziennie na nagniotek do czasu, aż zbieleje. Po wymoczeniu, można nagniotek wyjąć razem „z korzeniem”.

 

EEP – Etanolowy Ekstrakt Propolisu

 

Propolis należy rozpuścić w 70% (lub 76% – wg różnych autorów) etanolu, biorąc 1 część surowca do 10 części alkoholu. (Aby otrzymać np. 500ml 70% etanolu można zmieszać 350ml spirytusu i 150ml przegotowanej wody).

 

Rozdrobniony propolis należy mieszać co jakiś czas, przez 2 tygodnie. Następnie odstawić do wyklarowania. Ściągnięty z nad osadu ekstrakt można trzymać przez 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

 

Mleko propolisowe

 

Do litra przegotowanego mleka dodać 50g rozdrobnionego propolisu, wymieszać, przecedzić przez gazę. Po ostudzeniu zebrać wierzchnią warstwę wosku. Przechowywać w lodówce.

 

Masło propolisowe

 

Do 0,5 kg rozpuszczonego masła dodać 75g rozdrobnionego propolisu. Następnie wymieszać i przetrzeć przez sitko / gazę. Przechowywać w lodówce.

 

Pyłek kwiatowy

 

Przygotowanie obnóży pyłkowych

 

Ponieważ suchy pyłek (obnóża) jest dla człowieka niestrawny należy go wcześniej przygotować.
Porcję pyłku zalewa się 1/3 szklanki wystudzonej, przegotowanej wody i po zmieszaniu zostawia na kilka godzin.

 

Pyłek z innymi produktami

 

Można spożywać mieszaninę pyłku z różnymi produktami (od 1:1 do 1:4) między innymi z miodem, masłem, twarogiem, konfiturami oraz glukozą. Tak przygotowany pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.

 

Wosk

 

Krem oliwkowy dla cery tłustej

 

Składniki: 6 łyżek wosku, 4 łyżki wytłaczanej na zimno oliwy z oliwek, szczypta boraksu, 50ml wody, 10 kropli nalewki benzoesowej. Przygotowanie: Roztapiamy wosk w łaźni wodnej (może być naczynie w garnku z wrzącą wodą) i dodajemy do niego oliwę, następnie rozpuszczony w wodzie boraks. Na koniec wkraplamy nalewkę benzoesową i mieszamy krem aż do ochłodzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

Krem do cery tłustej (dr E. Kałużny)

 

Roztopić 5g wosku w porcelanowym naczyniu, dodać 5ml spirytusu amoniakalnego i 7,5ml wody. Wymieszać.

 

Stosowanie: nałożyć na twarz na ok. 25 minut.

 

Krem dla cery suchej i szorstkiej, głownie na noc. (dr E.Kałużny)

 

5g białego wosku stopić na wrzątku razem z 5g masła kakaowego, 10g lanoliny i 2 g alkoholu lanolinowego; dodać 40g olejku z zarodków pszennych. Wymieszać i podgrzać do temperatury 60°C. Do tej masy wmieszać 40g wody różanej, pogrzanej też do 60°C. Wolno mieszać, a przed zastygnięciem, uperfumować 2 kroplami olejku różanego.

 

Krem oczyszczający cerę (dr E. Kałużny)

 

Włożyć do porcelanowego naczynia i odgrzać w łaźni wodnej aż do roztopienia następujące składniki: 6g wosku pszczelego, 0,5g boraksu, 27,5g oleju brzoskwiniowego i 16ml wody. Mieszać i ucierać drewnianą lub porcelanową łopatką aż do wystygnięcia.

 

Stosowanie: umyć twarz i nałożyć krem na ok. 30 minut (obficie).

 

Uwaga!!! Wiadomości podane na stronie mają charakter wyłącznie informacyjny. W razie poważniejszych schorzeń należy skonsultować się z lekarzem!!!

 

< powrót

Kontakt

Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny

+48 607 586 804
miodynapekowskie@gmail.com

Warto przeczytać

Nasza specjalność

Specjalnością naszej pasieki są miody spadziowe pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich. Należymy do regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.