Aby powstał 1 kilogram miodu, pszczoły muszą zebrać nektar z 800 tys. kwiatów akacji, 1,3 mln kwiatów rzepaku, 6,5 mln kwiatów wrzosu czy 8 mln kwiatów gryki! W jednym sezonie, rodzina pszczela licząca ok. 40-50 tys. robotnic jest wstanie zebrać ok. 100 kg, z czego (tradycyjny) pszczelarz bierze dla siebie na zasadzie dziesięciny, czyli 10 kg. Pozostałe 90 kg zużywa rodzina pszczela (wychowanie potomstwa, żywienie osobników dorosłych, zimowanie). Czasem przy mniejszej produkcji, pszczelarz nie może pozyskać miodu. Duże znaczenie w pozyskaniu tego surowca ma pogoda, a zwłaszcza w maju i czerwcu kiedy to zbierane jest ok. 75% rocznej produkcji.

 

Po przyniesieniu do ula rzadkiego nektaru czy spadzi, następują w nim zmiany fizyko-chemiczne (zagęszczanie, przemiana cukrów złożonych na proste, wzbogacanie w enzymy, kwasy organiczne, aminokwasy – pochodzące od pszczół), w wyniku których powstaje dojrzały miód. Produkt taki, przenoszony jest do komórek w górnej części plastra, a następnie zabudowany cienką warstwą wosku, zwaną zasklepem. Zasklepienie komórek chroni miód przed zepsuciem i zanieczyszczeniem.

 

Rodzaje miodów

 

W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, rozróżniamy trzy zasadnicze jego typy:

  • miody nektarowe (kwiatowe)
  • miody spadziowe
  • miody mieszane

Miody kwiatowew większości wypadków są jasne, a tylko nieliczne ich rodzaje mają zabarwienie w odcieniach od ciemnożółtego do brązowego. Na ogół miody kwiatowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miody spadziowe są najczęściej ciemne, przy czym zabarwienie ich ma zwykle odcień zielonkawy i szary, tak że robią wrażenie jakby przybrudzonych. Smak ich bywa nieraz nieprzyjemny i na ogół bardziej mdły niż miodów kwiatowych. Niektóre miody spadziowe bardzo szybko krystalizują. Zasadnicze różnice występują w składzie chemicznym obydwu typów miodu.

 

Poza zasadniczym podziałem miodów na nektarowe i spadziowe stosuje się też ich klasyfikację pod względem barwy. Rozróżniamy miody jasne, które po skrystalizowaniu mają zabarwienie białe, kremowe, żółte, oraz ciemne po skrystalizowaniu jasnobrązowe i ciemnobrązowe (czasem z odcieniem brązowym lub zielonkawym). Miody jasne są na ogół delikatniejsze w smaku od ciemnych, bardziej ostrych i „drapiących”. Prócz tego można rozróżniać rodzaje miodów z punktu widzenia sposobu ich odbioru. Najczęściej spotyka się miody odwirowane, ale niekiedy mogą być też wytłaczane i wytapiane; są one gorszej jakości.

 

Najczęściej miód pochodzi z nektaru różnych roślin, jednakże w niektórych okolicach, gdzie znaczne obszary obsiane są czy porośnięte roślinami jednego gatunku, pszczelarze mogą uzyskiwać miody gatunkowe, powstające przy ogromnej przewadze jednej rośliny. Miody te w zasadzie są odbierane z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej i zlewane do osobnych naczyń. Określamy je nazwą gatunku rośliny, z której głównie pochodzą, a więc może to być miód rzepakowy, wrzosowy, akacjowy itp.

 

< powrót

Kontakt

Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny

+48 607 586 804
miodynapekowskie@gmail.com

Warto przeczytać

Nasza specjalność

Specjalnością naszej pasieki są miody spadziowe pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich. Należymy do regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”. Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.