Miody

Naturalny miód to jeden z najstarszych sposobów na zachowanie wysokiej odporności i świetnej kondycji fizycznej. Złoty eliksir zdrowia to przede wszystkim słodki sposób na dostarczenie wartości odżywczych, regenerację i lepsze samopoczucie.  Czym kierować się podczas wyboru miodu?

Należy pamiętać, że rodzaje miodu różnią się kolorem, konsystencją, smakiem i właściwościami. Wszystko zależy od źródła, z którego jest wytwarzany, czyli pochodzenia nektaru, pyłku oraz spadzi. W zależności od surowca oraz pory jego zbierania wyróżniamy miody nektarowe, spadziowe i mieszane. Mogą one przybierać konsystencję zarówno płynną, jak i stałą, natomiast ich barwa to kolory od jasnej żółci do ciemnego brązu. A więc jakie rodzaje miodów wyróżniamy? Jakie właściwości posiada każdy z nich?

Wyświetlanie wszystkich wyników: 12

Poznaj lepiej naszą pasiekę. Miody Napękowskie

Miody Napękowskie to produkty pozyskiwane z naturalnego gospodarstwa i pasieki. Nasz sklep z miodami to centrum wiedzy, który posiada rzadko spotykane rodzaje miodów w kilku gramaturach. Wiele osób poszukuje wyszczególnionych właściwości miodu, dopasowanych do ich potrzeb. Dlatego właśnie przygotowaliśmy, krótkie opisy naszych najpopularniejszych produktów wraz z ich właściwościami.

Miód łąkowy – to sposób na zatrzymanie zapachu letniej łąki na dłużej, właściwości miodu różnią się w zależności od kwiatów, jednak pszczoły szczególnie upodobały sobie chabry, koniczyny, mniszki i ostry.

Miód akacjowy – Jest to świetny miód na przeziębienie oraz problemy ze stanem zapalnym górnych dróg oddechowych, jest bardzo słodki i kwiatowy. Przydatny jest także w zaburzeniach dotyczących przewodu pokarmowego nerek i układu moczowego.

Miód lipowy – posiada on właściwości antystresowe, jest to kolejny świetny miód na przeziębienie, polecany w przypadku grypy i problemów z zatokami.

Miód malinowy – szeroko polecany jako miód na odporność, cechuje się działaniem rozgrzewającym i przeciwgorączkowym, wspomaga system odpornościowy i pracę serca.

Miód rzepakowy – można go stosować zewnętrznie w przypadku blizn, chorób skóry lub oparzeniach, świetnie działa na wątrobę, serce i naczynia krwionośne, zawiera w sobie magnez, bor, żelazo i potas.

Miód gryczany – zawiera dużo żelaza, magnezu i witaminy C, dzięki czemu jest wysoce polecany osobom osłabionym, z anemią i chorobami serca.

Miód wielokwiatowy – szeroko stosowany jako miód na ból gardła, hamuje rozwój niepożądanych bakterii, wzmacnia układ odpornościowy.

Miód spadziowy z drzew iglastych – to idealne zastosowanie jako miód na kaszel oraz rozwiązanie dla problemów z układem pokarmowym, bogaty w składniki odżywcze, posiada charakterystyczny ciemny kolor.

Jak prawidłowo przyrządzić miód na przeziębienie?

Skoro już wiemy jakie właściwości posiada dany rodzaj miodu, to musimy go teraz odpowiednio przygotować. Bardzo popularnym sposobem na rozgrzanie stała się ciepła herbata z cytryną i miodem, niestety ludzie bardzo często popełniają ten błąd i dodają miodu do bardzo gorącej wody. Dlatego przypominamy, że miód w temperaturze powyżej 40 st. C traci swoje dobroczynne właściwości. Na przeziębienie warto przygotować mieszankę składającą się z kilku prozdrowotnych składników. Miód na przeziębienie można podać z dodatkiem soku z cytryny, kurkumy oraz startego imbiru, a jeśli wolimy bardziej płynną formę, to świetnie sprawdzi się ciepłe mleko z dużą łyżką miodu.

Jak rozpoznać naturalny miód? Prawdziwy miód z rodzinnej pasieki

Często pszczelarze zachęcają do kupna swoich wyrobów, gwarantując ich autentyczność, my jednak podpowiadamy jak w domowych warunkach sprawdzić, czy kupiony miód pochodzi z naturalnej pasieki. Istnieje kilka sposób na skuteczny test autentyczności miodu, jednym z nich jest test ściekania. Nabierz miód na łyżeczkę i swobodnie postaraj się wylać go na talerzyk, jeśli ścieka równomiernie, gęsto, tworząc stożek na talerzyku to oznaka, że miód jest jak najbardziej naturalny. Kolejnym sposobem jest test w wodzie, do szklanki zimnej wody wlej łyżeczkę miodu i poruszaj szklanką na boki. Jeśli miód będzie rozpuszczać się nierównomiernie, tworząc smugi, rolując się w wodzie, to masz pewność, że miód jest dobrej jakości.