O nas

Pasieka rodzinna „Miody Napękowskie”

Pasieka "Miody Napękowskie" zlokalizowana jest w okolicy Świętokrzyskiego Parku Narodowego oraz Cisowsko – Orłowskiego Parku Krajobrazowego z dala od ośrodków przemysłowych i aglomeracji miejskiej .

Prowadzimy pasiekę wędrowną wykorzystując lokalne pożytki z okolicznych lasów, łąk, nieużytków, z których pozyskujemy najwyższej jakości miody naturalne. Ule rozmieszczone są w kilku miejscach odległych od siebie, dzięki temu uzyskujemy różne odmiany miodów: spadziowy, lipowy, wielokwiatowy, mniszkowy, akacjowy, rzepakowy, gryczany.Ponadto uzyskujemy pyłek kwiatowy, pierzgę, propolis oraz wosk pszczeli.

Miody pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich

Specjalnością naszej pasieki są miody spadziowe pochodzące z serca Gór Świętokrzyskich, z których korzystają nasze pszczoły. Wykorzystanie środowiska naturalnego popartego wiedzą i fachowym przygotowanie pszczelarskim są gwarantem najwyższej jakości wytwarzanego tu miodu. Jego walory docenili zarówno konsumenci jak i eksperci.

Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.

Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Pasieka prowadzona jest wspólnie przez Martę i Ireneusza Bęben od kilkunastu lat, na bazie pszczelarskich tradycji rodzinnych.

Należymy do regionalnej sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.

Marta Bęben – Dyplom w 2005 r. otrzymała tytuł mistrza w zawodzie pszczelarz.

Ireneusz Bęben – Dyplom w 2004r. otrzymał tytuł mistrza w zawodzie pszczelarz.

Ireneusz Bęben 2008 r. – Certyfikat „Wychów i hodowla matek pszczelich. Tworzenie odkładów”