Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy to cud natury uważany niemal za magiczny. Bogactwo jego właściwości sprawia, że ten delikatny produkt został okrzyknięty jako superfood. Z jego odżywczych cech korzystają zarówno pszczoły, jak i ludzie. Te inteligentne owady zbierają pyłek i pieczołowicie chowają go w plastrach.
Na szczęście mamy okazję korzystać z dobrodziejstw serwowanych przez pszczoły i dostarczać do organizmu wszystkie najcenniejsze wartości.

W pyłku roi się od zdrowych składników. Liczne proteiny, witaminy, minerały, antyoksydanty, lipidy, zdrowe tłuszcze, mikro i makro elementy sprawiają, że możemy jak najlepiej zadbać o odporność, ograniczyć i hamować procesy powstawania miażdżycy, a do tego pozytywnie wpływać na skład krwi.
Pyłek kwiatowy potrafi również działać leczniczo na system nerwowy, reguluje przemianę materii i wspomaga powrót do zdrowia w przypadku zapalenia gruczołu krokowego. Jego cudowne moce polecane są dla cukrzyków oraz jako naturalne wsparcie dla osób po chemioterapii.

Jak widzisz nieocenione wartości pyłku nie próżnują i potrafią zdziałać wiele. Więc jeśli marzysz, by czuć się dobrze, żyć zdrowo, dawać sobie i bliskim tylko to co najlepsze, a do tego wyglądać promiennie, koniecznie wprowadź ten niezwykły składnik do swojej diety.

Podstawową formą podania pyłku jest rozpuszczenie około 2 łyżeczek produktu w letniej wodzie, pozostawienie mikstury na noc i wypicie z samego rana.

Inna metoda polega na zmieszaniu w tej samej proporcji dwóch składników: pyłku i miodu i uzyskaniu esencjonalnej pasty, o spotęgowanym działaniu, która działa kojąco na organizm.

Możesz również wplatać pyłek do swoich ulubionych owsianek, a nawet smoothies.

W pszczelim pyłku, tkwi wielka siła.

Blog

Zobacz więcej