Z miodem zmienisz oblicze każdej potrawy

Z pozoru jego słodycz przywołuje na myśl rozpustne uroki deseru i choć faktycznie jest idealnym kompanem korzennych ciastek i owsianki, to warto również pamiętać, że drzemie w nim ogromny potencjał wydobywający głębię smaku nawet wytrawnych potraw.

Miód, bo o nim oczywiście mowa to nierozłączny element pierników, lepkego honeycombu, a także dodatku do aromatycznego złotego mleka i granoli. Jest niezastąpionym dodatkiem do herbaty i naparów, które nie tylko doskonale smakują, ale i wykazują silne właściwości prozdrowotne. Jego kolejną cechą jest elastyczność w pracy z różnorodnymi smakami. Świetnie wypada zestawiony z  klasykami takimi jak chociażby orzechy, cynamon, imbir czy banany. Jego niebywałą słodycz sprawnie przełamiemy dodatkiem malin lub kontrastujących, kwaśnych cytryn, ale także cierpkością czerwonego wina w rozgrzewającym grzańcu.

Idąc o krok dalej możemy pokusić się o miodowe eksperymenty, wydobywające nowy wymiar potraw. Przykładem jest zderzenie słonego sera koziego, na kruchej, chlebowej grzance w towarzystwie roszponki, grubo mielonego czarnego pieprzu i naszego bohatera, czyli miodu. Takie połączenia tworzą harmonijną całość, która potrafi skraść serce niejednego konesera nietuzinkowych potraw. Stąd zrodziła się ogromna popularność sosu miodowo-musztardowego i sławnych w kuchni dalekowschodniej smaków słodko-kwaśnych.

Cały wachlarz możliwości, od toruńskich pierników, poprzez mięsne marynaty, aż po lekkie sałatki, zupy i miodowe majstersztyki kuchni fusion można stworzyć wykorzystując nasze Miody Napękowskie. Produkty są dostępne w rozmaitych wariantach z pochodzącymi z natury nutami smakowymi, które potrafią zmienić oblicze nawet najbardziej przewidywalnego dania.

Blog

Zobacz więcej