Z pozoru jego słodycz przywołuje na myśl rozpustne uroki deseru i choć faktycznie jest idealnym kompanem korzennych ciastek i owsianki, to warto również pamiętać, że drzemie w nim ogromny potencjał wydobywający głębię smaku nawet wytrawnych potraw.
Miód, bo o nim oczywiście mowa to nierozłączny element pierników, lepkego honeycombu, a także dodatku do aromatycznego złotego mleka i granoli. Jest niezastąpionym dodatkiem do herbaty i naparów, które nie tylko doskonale smakują, ale i wykazują silne właściwości prozdrowotne. Jego kolejną cechą jest elastyczność w pracy z różnorodnymi smakami. Świetnie wypada zestawiony z klasykami takimi jak chociażby orzechy, cynamon, imbir czy banany. Jego niebywałą słodycz sprawnie przełamiemy dodatkiem malin lub kontrastujących, kwaśnych cytryn, ale także cierpkością czerwonego wina w rozgrzewającym grzańcu.
Idąc o krok dalej możemy pokusić się o miodowe eksperymenty, wydobywające nowy wymiar potraw. Przykładem jest zderzenie słonego sera koziego, na kruchej, chlebowej grzance w towarzystwie roszponki, grubo mielonego czarnego pieprzu i naszego bohatera, czyli miodu. Takie połączenia tworzą harmonijną całość, która potrafi skraść serce niejednego konesera nietuzinkowych potraw. Stąd zrodziła się ogromna popularność sosu miodowo-musztardowego i sławnych w kuchni dalekowschodniej smaków słodko-kwaśnych.
Cały wachlarz możliwości, od toruńskich pierników, poprzez mięsne marynaty, aż po lekkie sałatki, zupy i miodowe majstersztyki kuchni fusion można stworzyć wykorzystując nasze Miody Napękowskie. Produkty są dostępne w rozmaitych wariantach z pochodzącymi z natury nutami smakowymi, które potrafią zmienić oblicze nawet najbardziej przewidywalnego dania.
Blog
+48 607 586 804
sklep@miodynapekowskie.pl
miody.napekowskie
Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny