Co kryje się za tymi niewielkimi kuleczkami o nieregularnych kształtach pod tajemniczą nazwą pierzga? Jest to grudka pyłku zlepiona miodem, który stanowi pokarm dla młodych pszczół. Pszczoły wiedzą, co najlepsze dlatego w tworzonej przez nich pierzdze kryje się skarbnica aminokwasów i witamin.
Smak pierzgi można określić jako żywiczny z wyraźnie kwaśną nutą, jednak gdy położymy ją na języku, delikatnie zaczyna uwalniać swoje miodowe akcenty.
Te cudotwórcze drobinki wpływają na zwiększenie odporności i ułatwiają regenerację organizmu. Co ciekawe pierzga znajduje swoje zastosowanie w leczeniu depresji, gdyż wykazuje właściwości wzmacniające układ nerwowy.
Grudki pyłku są pomocne w leczeniu problemów związanych z układem pokarmowym, a także uzupełniają działanie farmaceutyków, chociażby leczących chorobę wrzodową, czy stany przedzawałowe.
Co więcej pierzga to naturalna multiwitamina, która dzięki zawartości kompletu witamin A+E, aminokwasom siarkowym i witaminom sprawi, że włosy staną się piękne, pobudzi się układ trawienny, a organizm nabierze siły.
Pyłek możesz rozpuścić w wodzie, soku lub ulubionym jogurcie. Ważne by ten zdrowy rytuał sprawiał Ci wielką przyjemność.
Blog
+48 607 586 804
sklep@miodynapekowskie.pl
miody.napekowskie
Pasieka Rodzinna „Miody Napękowskie”
Marta i Ireneusz Bęben
Napęków 47, 26-004 Bieliny