Wielka moc niewielkiej pierzgi

Co kryje się za tymi niewielkimi kuleczkami o nieregularnych kształtach pod tajemniczą nazwą pierzga? Jest to grudka pyłku zlepiona miodem, który stanowi pokarm dla młodych pszczół. Pszczoły wiedzą, co najlepsze dlatego w tworzonej przez nich pierzdze kryje się skarbnica aminokwasów i witamin.
Smak pierzgi można określić jako żywiczny z wyraźnie kwaśną nutą, jednak gdy położymy ją na języku, delikatnie zaczyna uwalniać swoje miodowe akcenty.

Te cudotwórcze drobinki wpływają na zwiększenie odporności i ułatwiają regenerację organizmu. Co ciekawe pierzga znajduje swoje zastosowanie w leczeniu depresji, gdyż wykazuje właściwości wzmacniające układ nerwowy.
Grudki pyłku są pomocne w leczeniu problemów związanych z układem pokarmowym, a także uzupełniają działanie farmaceutyków, chociażby leczących chorobę wrzodową, czy stany przedzawałowe.

Co więcej pierzga to naturalna multiwitamina, która dzięki zawartości kompletu  witamin A+E, aminokwasom siarkowym i witaminom sprawi, że włosy staną się piękne, pobudzi się układ trawienny, a organizm nabierze siły.


Pyłek możesz rozpuścić w wodzie, soku lub ulubionym jogurcie. Ważne by ten zdrowy rytuał sprawiał Ci wielką przyjemność.

Blog

Zobacz więcej